حقایقی درباره دوست قدیمیمان پرتقال
حقایقی درباره دوست قدیمیمان پرتقال
پرتقال از هر جنس و متعلق به هر اقلیمی که باشد، میوهای است آبدار، خوشمزه و مغذی که هم میانوعدهای سالم است و هم در تهیه غذا و دسر استفاده میشود. یک عدد پرتقال کامل تقریبا حاوی ۶۰ کالری و چربی، کلسترول یا سدیم آن برابر با صفر است. با این حال پرتقال همیشه به داشتن ویتامین ثفراوان معروف بوده.
در واقع پرتقال میوهای است که فواید بسیاری برای سلامت انسان دارد. از تقویت دستگاه ایمنی بدن گرفته تا ترمیم پوست، کمک به حفظ سلامت قلب و کنترل سطح کلسترول. علاوه بر این، برخی از شواهد به تاثیر مثبت مصرف پرتقال بر کاهش خطر بیماریهای تنفسی، برخی از انواع سرطان، ترمیم زخمها، دفع سنگ کلیه و روماتیسم مفصلی اشاره میکنند.
از طرفی، آبپرتقال مملو از مواد مغذی است. هرچند آب این میوه به تنهایی دارای فیبر نیست اما لایه سفید رنگ بین پوسته و میوه دارای فیبر فراوان است. فراموش نکنید که نوشیدن آبپرتقال بیشتر از خوردن یک پرتقال کامل به سوزاندن کالریها کمک میکند.
بیشتر بخوانید
فواید پرتقال برای سلامت بدن
اغلب مرکبات دارای میزان قابل توجهی ویتامین ث هستند، اما پرتقال بین مرکبات دیگر از ویتامین ث بیشتری برخوردار است. ویتامین ث نوعی آنتیاکسیدان قوی است که با پاک کردن بدن از رادیکالهای آزاد مخرب و خنثی کردن آنها، از سلولهای بدن مراقبت میکند. بد نیست بدانید رادیکالهای آزاد اتمهای واکنشیای هستند که از عواملی مانند آلودگیهای محیطی، دود سیگار و استرس شکل میگیرند. قرار گرفتن در معرض رادیکالهای آزاد میتواند منجر به امراض مزمن مانند سرطان و بیماریهای قلبی شود.
از دیگر فایدههای ویتامین ث تقویت ایمنی بدن انسان در مقابل ویروسها و عفونتهای روزمره مانند سرماخوردگی است. تحقیقات انجام شده نشان میدهند که ویتامین ث موجود دراین میوه ارتباط مستقیمی با کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان دارد که یکی از آنها سرطان روده است. مصرف ویتامین ث از جهش DNA جلوگیری کرده و طبق مطالعات انجام شده تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درصد از سرطانهای روده بزرگ بر اثر جهش ژنتیکی BRAF ایجاد میشوند.
بر اساس مطالعات انجام شده در مورد ارتباط ویتامین ث و تاثیر آن بر سرطان، ویتامین ث و فولیک اسید فراوان در آبپرتقال در کنار داشتن خواص آنتیاکسیدانی آن میتواند احتمال آسیب به DNA و در نتیجه خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
در کنار ویتامین ث، پتاسیم، کولین و فیبر همگی برای سلامت قلب مفید هستند. پتاسیم، یک الکترولیت معدنی ضروری برای حفظ عملکرد سالم دستگاه عصبی، پایین نگه داشتن فشار خون و پیشگیری از حمله قلبی است. از طرفی کمبود آن منجر به آریتمیا (تپش نامنظم قلب) و به دنبال آن بالا رفتن فشار خون و از دست رفتن کلسیمدر استخوانها میشود.
به گفته متخصصان، پرتقال سرشار از فولات است، نوعی ویتامین ب که به بدن در پایین نگه داشتن سطوح هموسیستئین (آمینو اسید موجود در گوشت قرمز) کمک میکند و با سلامت قلب ارتباط مستقیم دارد.
فیبر موجود در پرتقال به پایین آوردن قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع یک و حفظ تعادل قند خون، لیپید و انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تاثیر بسیار دارد. علاوه بر این، خاصیت فیبر در کمک به هضم غذا و پایین نگه داشتن کلسترول با جلوگیری از جذب کلسترول در مجاری خونی قابل توجه است.
آیا مصرف پرتقال کاملا بیخطر است؟
باید بگوییم خیر. پرتقال همانقدر که خوب و مفید است مانند هر خوراکی دیگری باید به اندازه مصرف شود. خوردن بیش از اندازه پرتقال عوارض جانبی زیادی دارد. زیادهروی در خوردن پرتقال و حجم زیاد فیبر میتواند روی هاضمه تاثیر منفی گذاشته و موجب دردهای شکمی و اسهال شود.
با این که پرتقال تقریبا عاری از چربی است، اما خوردن چندین پرتقال در روز ممکن است موجب اضافه وزن شما شود. مصرف ویتامین ث بیش از حد (بیشتر از ۲۰۰۰ میلیگرم در روز) ممکن است شما را دچار اسهال، حالت تهوع، سوزش معده، نفخ، شکم درد، سردرد، بیخوابی و استفراغ کند.
پرتقال به عنوان یک ماده غذایی دارای اسید بالا ممکن است باعث سوزش معده مخصوصا در کسانی شود که معمولا از سوزش معده (در اصطلاح پزشکی، رفلاکس معده) رنج میبرند شود.
پوست پرتقال را بخوریم یا دور بیاندازیم؟
پوست پرتقال سمی نیست و همانطور که بسیاری از آشپزها میدانند پوست پرتقال یک طعمدهنده فوقالعاده است. با این که پوست پرتقال قابل خوردن است، به اندازه پالپ آن آبدار و شیرین نیست. هضم پوست پرتقال میتواند سخت باشد و اگر پرتقالی که انتخاب کردهاید ارگانیک نباشد، حتما حاوی مواد شیمیایی است.
با این حال خوردن پوست پرتقال مواد مغذی زیادی را برای بدن شما تامین میکند و نسبت به قسمت داخلی آن از فیبر بیشتری برخوردار است. فلاونوئیدهای موجود در پوست پرتقال هم دارای فواید غذایی هستند. فلاونوئیدها ترکیباتی هستند که داخل بسیاری از خوراکیها یافت میشوند؛ از جمله میوهها، سبزیجات، غلات، چای و آب تخمیر شده انگور. این ترکیبات باعث پایین آمدن فشار خون شده و طبق تحقیقات انجام شده تورم را کاهش میدهند.
پوست پرتقال دارای کلسیم، مقدار زیادی ویتامین ب، ویتامین آ و ث است. اما نکته جالب در مورد لایههای مختلف پرتقال، پوسته سفید رنگ بین پوست نارنجی رنگ و میوه است که معمولا ترش یا تلخ است اما به اندازه خود میوه دارای ویتامین ث و فیبر است.