5 خاصیت شگفتانگیز دارچین که از نظر علمی ثابت شده است
5 خاصیت شگفتانگیز دارچین که از نظر علمی ثابت شده است
از قدیم دارچین یکی از ادویههای خوشبو و خوشطعم بوده است. به دلیل خواص درمانی متعدد آن، از صدها سال پیش برای این ادویه ارزش زیادی قائل بودهاند. امروزه میتوان دارچین را به شکلهای مختلف مثل دمنوش و چای دارچین، ترکیب دارچین و عسل و حتی عرق دارچین استفاده کرد. در طب سنتی از دارچین برای لاغری و درمان تنگی نفس گرفته تا کاهش فشار و قند خون و کنترل دیابت و کم کاری تیروئید کمک میگیرند. دارچین را از پوست داخلی درخت دارچین تهیه میکنند. تاریخچهی استفاده از آن به دوران مصر باستان برمیگردد. دارچین در آن زمان بسیار ارزشمند و نایاب بوده بطوری که آن را به پادشاهان بعنوان هدیه پیشکش میدادند. اما امروزه دارچین ماده در دسترس و ارزانقیمتی است که در هر جایی پیدا میشود.
انواع دارچین به دو دستهی اصلی تقسیم میشود:
- دارچین سیلان یا دارچین هندی
- دارچین کاسیا یا چینی
نوع هندی آن از پوست داخلی درخت «سیناموم وروم» به دست میآید که بومی سریلانکا و جنوب هند است و رنگ قهوهای مایل به زرد دارد. بافتی نرم و نازک دارد که شبیه کاغذ است.
نوع چینی آن که نوع رایجتری است از پوست داخلی درخت «سیناموم کاسیا» تهیه میکنند که بومی جنوب چین است. این دارچین رنگ قهوهای مایل به قرمز تیره دارد و بافت آن ضخیمتر و زبرتر است.
در ادامه مهمترین خواص دارچین را شرح میدهیم.
1. سرشار از آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدانها از بدن ما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. دارچین سرشار از پلیفنل است که خواص ضد سرطانی دارد. در تحقیقات انجام شده، دارچین با داشتن بیشترین میزان آنتیاکسیدان در صدر انواع ادویهها قرار گرفت و حتی از مواد مغذی دیگری مثل سیر هم جلو زد. در واقع دارچین به حدی قوی است که حتی از آن میتوان به عنوان یک نگهدارندهی طبیعی غذا استفاده کرد. دارچین با کاهش رشد سلولهای سرطانی و جلوگیری از تشکیل رگهای خونی در تومور با سرطان مقابله میکند. همچنین به نظر میرسد برای سلولهای سرطانی سمی است و باعث مرگ آنها میشود.
2. خواص ضدالتهابی
تحقیقات نشان داده است این ادویه و آنتیاکسیدانهای موجود در آن، خواص ضدالتهابی دارند. خواص ضدالتهابی دارچین میتواند خطر ابتلا به بیماریها را کاهش دهد.
3. کاهش خطر بیماریهای قلبی
دارچین میتواند خطر بیماریهای قلبی را که رایجترین علت مرگ زودرس در دنیاست کاهش دهد.
طبق تحقیقات مصرف ۱ گرم یا حدود نصف قاشق چایخوری پودر دارچین در روز میتواند باعث کاهش سطح کلسترول بد یا LDL و و تریگلیسرید شود. یک تحقیق دیگر نشان داد که مصرف تنها ۱۲۰ میلیگرم دارچین در روز میتواند همین تاثیر را روی بدن بگذارد. در این تحقیق دارچین حتی باعث افزایش میزان کلسترول خوب یا HDL هم شد.
همچنین تحقیقاتی که روی حیوانات انجام شده، نشان داده است که مصرف دارچین میتواند باعث کاهش فشار خون شود. تمام این فواید دارچین در کنار هم میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهند.
4. خواص ضد دیابتی
قدیمیترها دارچین را بیشتر به دلیل کاهش قند خون میشناسند. دارچین علاوه بر تاثیر که بر کاهش مقاومت به انسولین دارد، میتواند قند خون را هم کاهش دهد.
دارچین با مداخله کردن در عملکرد آنزیمهای هضم، شکستن کربوهیدرات را در دستگاه گوارش کند میکند و با این کار میزان گلوکزی را که بعد از صرف غذا وارد خون میشود کاهش میدهد.
همچنین ترکیبی در دارچین وجود دارد که میتواند تاثیری مشابه انسولین روی سلولها بگذارد. این ویژگی در کل دریافت گلوکز توسط سلولها را افزایش میدهد، هرچند بسیار آهستهتر از خود انسولین عمل میکند.
تحقیقات زیادی روی انسانها خاصیت ضد دیابت دارچین را تایید کردهاند و نشان دادهاند دارچین میتواند قند خون ناشتا را بین ۱۰ تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
دوز موثر معمولا بین ۱ الی ۶ گرم یا حدود نصف الی ۲ قاشق چایخوری در روز است.
5. به درمان عفونتهای باکتریایی و قارچی کمک میکند
«سینامالدهید» (cinnamaldehyde) که یکی از ترکیبات فعال اصلی در دارچین است، میتواند در درمان بسیاری از انواع عفونت مفید باشد.
درمان موثر عفونتهای قارچی مجاری تنفسی به عنوان یکی از خواص روغن دارچین شناخته شده است. روغن دارچین همچنین میتواند از رشد برخی باکتریها مثل لیستریا و سالمونلا جلوگیری کند.
البته شواهد در این زمینه کم هستند و هنوز دارچین برای کم کردن عفونت در مناطق دیگر بدن موثر شناخته نشده است.
خواص ضدمیکروبی دارچین همچنین میتواند در کاهش پوسیدگی دندان و بوی بد دهان موثر باشد.
فراموش نکنید برای این که با خیال راحت از خواص دارچین بهرهمند شوید، بهتر است از نوع سیلان آن استفاده کنید، یا اگر تنها به نوع کاسیا دسترسی دارید، از مصرف بیش از حد آن بپرهیزید.