به گفته «سازمان ملی بیماریهای گوارشی، بیماریهای کبد و دیابت»، ۴۲ میلیون نفر از جمعیت آمریکا کمتر از سه بار در هفته دستشویی میروند! اگر رژیم غذاییتان را تغییر دهید و خوراکیهای سالم بخورید در روند دفع غذا مشکلی پیدا نمیکنید ولی اگر غذاهای نادرست بخورید، قطعا باعث تشدید یبوستتان میشود. در ادامه ۱۰ مورد از موادغذایی که برای یبوست مضر هستند را معرفی میکنیم.
بیشتر بخوانید
غذاهای یخزده
خوراکیهای آماده یا یخزده، غذا خوردن را برای ما تا حد زیادی آسان میکنند اما ارزش غذایی ندارند و در عین حال دفع غذا را هم برایمان سخت میکنند و بدن برای اینکه بتواند راحت غذا را دفع کند به فیبراحتیاج دارد و این ماده در غذاهای یخزده پیدا نمیشود. توجه داشته باشید که هر فرد بزرگسال در روز به ۲۵ تا ۳۸ گرم فیبر احتیاج دارد. علاوه بر این، غذاهای یخزده معمولا از شیرینکنندههای مصنوعی، چربی بد و مواد نگهدارنده ساخته شدهاند و این مسئله روند هضمشان را سختتر میکند. همانطور که لینزی زیگبام، متخصص تغذیه نیویورکی میگوید: «وقتی غذا خیلی چرب باشد، هضم آن هم سختتر میشود».
گوشت قرمز
اگر میخواهید مرتب به دستشویی بروید و راحت غذایتان را دفع کنید، باید فیبر زیاد و چرب کمی مصرف کنید. گوشتها هیچکدام فیبر ندارند (نه مرغ و نه حتی بوقلمون) اما گوشت قرمز از همه چربتر است. به همین خاطر هضم آن از انواع دیگر گوشت سختتر است. همانطور که دکتر زیگبام میگوید «گوشت قرمز چربی زیادی دارد و به همین خاطر بیشتر باعث تشدید یبوست میشود. با اینکه گوشت ماهی، مرغ و بوقلمون هم مانند گوشت قرمز فاقد فیبر هستند، نسبت به گوشت قرمز چربی کمتری دارند و همین مسئله باعث میشود زودتر هضم شوند.»
الکل
یکی دیگر از عواملی که روند هضم و دفع غذا را کند میکند، کمآبی بدن است. با توجه به این که مصرف الکل آب بدن را کم میکند، باعث تشدیدیبوست هم میشود. در درجه اول بهتر از خوردن مشروبات الکلی خودداری کنید ولی اگر مواد الکلی مصرف کردید، باید برای جلوگیری از کمآب شدن باید حواستان به میزان آبی که میخورید باشد. بیشتر متخصصین تغذیه توصیه میکنند در روز ۸ لیوان آب بخوریم ولی این میزان بسته به وزن، قد و سطح فعالیت هر فرد متفاوت است.
لبنیات
محصولات لبنی پرچرب مانند خامه، پنیر و شیر کامل (شیری که هیچ ماده افزودنی نداشته و به صورت طبیعی باشد)، هیچ فیبری ندارند و باعث بدتر شدن یبوست میشوند. بنابراین اگر مصرف روزانه لبنیات را کاهش دهید و بیشتر غلات، سبزیجات و میوهجات بخورید، از یبوست خلاص میشوید. به گفته دکتر زیگبام گاهی گاز یا نفخ معده هم با یبوست همراه میشود که میتواند یکی از علائم حساسیت به لاکتوز باشد.
چیپس، بیسکوییت و خوراکیهای فراوری شده دیگر
غذاهای فرآوری شده مانند چیپس سیبزمینی، پفک نمکی و بعضی از برشتوکهای صبحانه محصولات کارخانهای دستکاری شدهای هستند که همه موادغذاییشان از بین رفته است و به همین خاطر باعث ایجاد یبوست میشوند. زیگبام توصیه میکند برای جلوگیری از یبوست به جای آرد یا گندم تصفیه شده (فراوری شده) از آرد یا گندم کامل استفاده کنید و به جای خرید نان سفید، نانهایی بخریم که از غلات کامل تهیه شده باشند و به ازای هر یک پیمانه حداقل سه گرم فیبر داشته باشند. مثلا میتوانید برای پخت همبرگریا مرغ سوخاری، به جای آرد سوخاری از جو دو سر استفاده کنید. جو دو سر سرشار از فیبر است و از یبوست جلوگیری میکند.
شکلات، کیک و کلوچه
دسرها و موادغذای شیرین پر از کربوهیدرات و چربی هستند و فیبر خیلی کمیدارند. به همین خاطر روند هضم غذا را دچار مشکل میکنند. افرادی که مشکل گوارشی دارند میگویند هر وقت شکلات میخورند دچار ناراحتی روده میشوند اما هنوز شاهدی علمی مبنی بر اینکه شکلات باعث یبوست میشود وجود ندارد. با این حال، ریگبام توصیه میکند وقتی دلتان خوراکی شیرین میخواهد، به جای شکلات و شیرینی، میوههایی مانند تمشک و توت بخورید. توتها در هر پیمانه حدود هشت گرم فیبر دارند و با خوردن آنها مقدار زیادی از فیبر مورد نیاز روزانهتان تامین میشود.
غذاهای چرب و سرخکردنی
غذاهای سرخشده معمولا خیلی وسوسهبرانگیز هستند و از آنجایی که در گوشه به گوشه شهر یک رستوران فستفود وجود دارد، همه ما هر چند مدت یکبار هوس فستفود میکنیم. به گفته دکتر زیگبام: « هضم خوراکیهای چرب مثل مرغ سوخاری و سیبزمینی سرخشده برای بدن سختتر است و زمان بیشتری میبرد.» هرچه روغن غذا زیادتر باشد یعنی چربی بیشتری دارد و درنتیجه بیشتر باعث یبوست میشود. اگر بیشتر از دو روز است که دستشویی نرفتهاید، بهتر است رژیم غذاییتان را تغییر دهید و یک عالمه پروتئین خالص، میوه و سبزیجات بخورید.
نان سفید
نان سفید (که از آرد سفید فرآوری شده درست میشود) نه تنها میزان قند خون را بالا میبرد بلکه باعث یبوست هم میشود. آرد سفید فیبر خیلی کمیدارد و از به همین خاطر باعث یبوست میشود؛ چراکه اگر فیبر کافی به بدن نرسد مدفوع سفت میشود. بنابراین باید به جای نان سفید از نانهایی استفاده کنیم که از غلات کامل تهیه شدهاند.
موز نرسیده
موز در هر یک پیمانه حدود سه گرم فیبر دارد و درواقع یکی از میوههایی است که به دفع غذا کمک میکند اما درعین حال میتواند باعث یبوست هم بشود؛ اگر موز را قبل از رسیده شدن بخورید، دقیقا اثر عکس دارد. موز نرسیده شامل نشاسته مقاوم است و به همین خاطر باعث تشدید یبوست میشود. بنابراین قبل از خرید موز مطمئن شوید که حتما زرد و رسیده باشد.
(Osteoporosis) یا پوکی استخوان، بیماری شایع و اختلال اسکلتی است که بیشتر در دوران سالمندی بروز میکند و باعث کاهش استحکام استخوانها شده و خطر شکستگی را در فرد افزایش میدهد. از ویژگی های بارز این بیماری این است که با کوچکترین ضربه یا افتادن های معمولی دچار شکستگی استخوان میشوید. شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان معمولا در ناحیه لگن، مچ دست و ستون فقرات ایجاد میشود.
بافت استخوان دائم در حال جذب و جایگزینی است و زمانی که مقدار تولید سلول های جدید با مرگ سلول های قدیمی برابر نباشد پوکی استخوان رخ می دهد. پوکی استخوان به “بیماری خاموش” معروف است چون بدون علامت و نشانه پیشرفت میکند.
استخوانها عضو مهم و حیاتی بدن هستند و تقویت آنها باعث سلامتی و تناسب اندام میشود. برای حفظ استحکام استخوان و بهبود و تقویت بافت آن علاوه بر دریافت مقدار کافی کلسیم در روز باید به رژیم غذایی و توصیههای دیگر مربوط به سبک زندگی نیز توجه کرد.
به طور کلی پوکی استخوان به دوسته تقسیم میشود:
پوکی استخوان نوع ۱ ( پوکی استخوان بعد از یائسگی)
این نوع پوکی استخوان به علت کاهش شدید میزان استروژن بدن پس از یائسگی در زنان رخ میدهد.
در این حالت استخوان کلسیم و مواد معدنی خود را از دست می دهد و شکننده میشود.
پوکی استخوان نوع ۲ ( پوکی استخوان سالخوردگی)
در سنین بالا (عموما پس از ۷۰ سالگی) بر اثر سالخوردگی پوکی استخوان به وجود میآید. این مورد در زنان دو برابر مردان محتمل است. این نوع پوکی استخوان با نازک شدن استخوان ترابکولار (استخوان اسفنجی شکل داخل استخوان سخت کورتیکال) و سفت شدن استخوان سخت کورتیکال همراه است که منجر به شکستگی استخوان میشود.
علایم پوکی استخوان
پوکی استخوان در مراحل اولیه نشانه خاصی ندارد و معمولا بعد از اینکه بیماری پیشرفت کرد علائم آن خود را نشان میدهد که بعضی از آنها عبارتند از:
درد مفاصل
مشکل در ایستادن
مشکل در راست نشستن
کوتاه شدن قد در گذر زمان
ایجاد شکستگی آسان در استخوان بر اثر ضربه های خفیف
پوکی استخوان یک بیماری خاموش است و تا زمانی که یک شکستگی ایجاد نشود خود را نشان نمیدهد. بیشتر شکستگی های ناشی از پوکی استخوان در ناحیه مهره ها، مچ و لگن رخ می دهد که شکستگی استخوان لگن وخیم ترین عارضه پوکی استخوان است. این شکستگی پس از افتاد یا سقوط رخ میدهد اما دو سوم شکستگی های مهره ای خاموش است و با یک فشار مختصر مثل بلند کردن اجسام یا خم شدن رخ می دهد. گاهی ممکن است به دلیل جزیی بودن شکستگی تا زمانی که درد شدیدی احساس نکرده اید به پزشک مراجعه نکنید و اصلا متوجه شکستگی نشوید. اگر دردی چندین هفته ادامه داشت، حتی اگر حادثه ای را به خاطر نمی آورید به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است نشانه یک شکستگی باشد.
دردهای عضلانی و مفصلی
همانطور که از اسم این بیماری پیداست پیش از پیشرفت بیماری احتمالا دردی احساس نمی کنید و بیماری خاموش می ماند.
اما شکستگی ها و ترکهای خفیف استخوانی به مرور زمان ما را آزار می دهند. همچنین کاهش قد ناشی از پوکی استخوان و فشرده شدن مهره ها هم باعث کمردرد می شود. یکی دیگر از علائم پوکی استخوان ضعف عضلانی ناشی از شل شدن پیوند با استخوان است که تکیه گاه عضله است.
آزمایش خون
یکی از تست هایی پزشک معالج شما برای تعیین وضعیت استخوان هایتان تجویز می کند، آزمایش خون است. این آزمایش به شما نشان می دهد که دچار کمبود ویتامین D هستید یا خیر. برای تشخیص انواع دیگر بیماری های استخوانی نیز در ابتدا آزمایش خون تجویز می شود.
عوامل موثر بر پوکی استخوان
جنسیت
پوکی استخوان در زنان بیشتر از مردان دیده می شود، زیرا پس از یائسگی تغییرات هورمونی بر بافت و تراکم استخوان تاثیر می گذارند. هورمون استروژن برای داشتن استخوان های سالم ضروری است که سطح آن بعد از یائسگی به شدت کاهش می یابد و باعث کاهش تراکم استخوان و شکنندگی آن می شود.
سن زیاد
با بالا رفتن سن تراکم استخوان کاهش می یابد و این به معنی افزایش احتمال بروز پوکی استخوان در فرد است. بعد از ۵۰ سالگی با مشورت پزشک خود از مکمل های غذایی استفاد کنید تا این احتمال را کاهش دهید. همچنین زنان بالای ۶۵ سال و مردان بالای ۴۰ سال باید هر ساله به طور مرتب سنجش تراکم استخوان را انجام دهند تا با تشخیص به موقع پزشک مانع پیشرفت این بیماری شوند.
داشتن سابقه خانوادگی پوکی استخوان
اگر والدین و یا اعضای خانواده شما مثل برادر یا خواهر پوکی استخوان داشته باشند، شما بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید.
داشتن سابقه شکستگی استخوان
اگر سابقه شکستگی استخوان داشته باشید، خطر ابتلا به پوکی استخوان شما را بیشتر تهدید می کند.
داشتن استخوان بندی ریز و نازک
داشتن جثه بزرگ دلیل بر این نیست که شما دچار پوکی استخوان نمی شوید اما افراد با استخوان های کوچک و نازک، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند زیرا ممکن است ساخت استخوان در این افراد کم تر باشد.
سفید پوست بودن یا اجداد آسیایی یا لاتین داشتن
بیماری پوکی استخوان در همه نژادها و قومیت ها دیده می شود اما افراد سفید پوست، آسیایی و لاتین بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
رژیم غذایی
عادت های غذایی در کاهش یا افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان نقش پر رنگی دارند. رژیم غذایی فاقد کلسیم و ویتامین D باعث ضعیف شدن استخوان می شود. همچنین مصرف مواد غذایی که در جذب کلسیم اختلال ایجاد می کنند هم سلامت استخوان های ما را تهدید می کنند. محصولات لبنی که سرشار از کلسیم هستند بهترین منبع برای تامین این ماده هستند، علاوه بر برخی از محصولات غیر لبنی از طریق مکمل های غذایی نیز میتوانید نیاز بدن را تامین کنید.
کلسیم به ساخت استخوان ها و ویتامین D به جذب کلسیم و استحکام و سلامتی آنها کمک می کند.
به طور کلی ویتامین D در در روغن کبد ماهی، شیر، سویا و برخی غلات یافت می شود یافت می شود. پوست بدن نیز در معرض نور خورشید ویتامین D می سازد اما به دلیل خطراتی که برای پوست دارد می توانید از منابع دیگر مثل مکمل ها این ویتامین را به دست آورید.
کمبود دریافت کلسیم به مرور زمان باعث پوکی استخوان می شود. نباید از غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین D غافل شد. اگر به بی اشتهایی عصبی مبتلا هستید و یا عمل جراحی دستگاه گوارش مثل عمل بای پس معده داشتید، سایز معده خود را کاهش دادید و یا قسمتی از روده را برداشتید به دلیل رژیم غذایی محدودتان بیشتر در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستید، چون دریافت غذای کم باعث کاهش سطح کلسیم در بدن می شود.
بیتحرکی
ورزش همانطور که باعث تقویت ماهیچه ها می شود، استخوان ها را نیز تقویت می کند و از پوکی استخوان جلوگیری می کند.
هر قدر استخوان های قوی تری داشته باشید احتمال شکستگی نیز کمتر می شود. اگر در طول روز، مدت طولانی کم تجرک هستید و تمام مدت نشسته اید (مانند بعضی سالمندان، کارمندان،…) بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستید.
بیشتر بخوانید
سیگار کشیدن و مصرف الکل
سیگار کشیدن و مصرف الکل خطر ابتلا به پوکی استخوان را در فرد افزایش می دهد. سیگار کشیدن باعث تغییرات هورمونی می شود و به مرور ممکن است عملکرد سلول های استخوانی را تغییر دهد و باعث پوکی استخوان شود. البته به نظر می رسد اثرات سیگار بر سلامت استخوان جبران پذیر باشد، پس یادتان باشد هیچ وقت برای ترک سیگار دیر نیست.
مصرف الکل نیز در فعالیت سلول های استخوانی و مسائل مربوط به متابولیسم اختلال ایجاد کرده و باعث از بین رفتن استخوان و شکستگی می شود.
داروها
مصرف بعضی از داروها در طولانی مدت و با دوز بالا می تواند برای استخوان ها خطرناک باشد. برخی داروها مخصوصا استروئیدها می توانند استخوان های شما را تضعیف کنند.این به این معنی نیست که این داروها برای شما مضر است چون برای درمان وضعیت شما تجویز شده اما بدون مشورت پزشک دوز آن را تغییر ندهید و در نحوه درمان تغییری ایجاد نکنید.
اختلالات هورمونی مثل پرکاری تیرویید، کم کاری غدد جنسی و … نیز خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد.
کاهش قد
از عوارض بالا رفتن سن، کاهش قد و خمیده شدن است که در مواردی نشان دهنده پوکی استخوان است. بعد از ۵۰ سالگی در چک آپ های سالیانه قدتان را نیز چک کنید چون تغییراتی مثل کاهش چند سانتیمتری قد و یا ایجاد قوسی جدید در ستون فقرات میتواند به معنی پوکی استخوان باشد.
بارداری
جنین در دوران بارداری برای رشد خود روزانه در حدود ۳۰ گرم از کلسیم بدن مادر تغذیه میکند در صورتیکه نیاز بدن مادر به کلسیم در کل دوران بارداری حدود ۳۰ گرم است. اگر مادر در این مدت مکمل کلسیم و شیر را به مقدار کافی استفاده نکند جنین نیاز خود را از مغز استخوان مادر تامین میکند و عوارض کمبود کلسیم در بارداری نصیب مادر و کودک خواهد شد. در دوران بارداری اگر مادر تحرک کافی داشته باشد و مقدار کلسیم کافی دریافت کند دچار پوکی استخوان نخواهد شد. مادر در دوران بارداری به دلیل کاهش کلسیم اغلب دچار دردهای لگنی و کمردرد خواهد شد.
رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و شیردهی بسیار مهم است. در دوران شیردهی مادر روزانه حداقل ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارد و یک لیوان شیر طبیعی در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلی گرم کلسیم دارد بنابراین مادر باید روزانه ۳ لیوان شیر استفاده کند، همچنین از بقیه محصولات لبنی نیز میتواند استفاده کند تا به پوکی استخوان دچار نشود.
بیشتر بخوانید
۵ گیاه موثر برای تقویت استخوانها
اسفناج
اسفناج گیاهی سرشار از کلسیم و ویتامین است و مصرف آن می تواند از انواع بیماری های قلبی، مفصلی و سرطان و پوکی استخوان پیشگیری کند. اسفناج به دلیل داشتن کلسیم فراوان برای سلامت استخوان ها بسیار مفید است از این رو برای خانم های باردار، شیرده و یائسه منبعی غنی و مفید به حساب می آید.
از طرفی انرژی بسیار پایینی دارد به طوری که هر ۱۰۰ گرم آن حاوی ۱۰ کیلو کالری انرژی است و میزان فیبر خوراکی آن نیز ۸٫۵ گرم در هر ۱۰۰ گرم است و برای افراد با قند و چربی بالا مناسب است.
اسفناج را نباید آب پز کرد. پختن اسفناج در آب باعث از بین رفتن خواص مفید و ویتامین های آن می شود، بنابراین بهترین راه حل تفت دادن اسفناج است.
تخم کتان
تخم کتان به خاطر داشتن اسیدهای چرب امگا-۳ از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی جلوگیری می کند.
از خواص دیگر تخم کتان میتوان به کاهش کلسترول، تثبیت قند خون، کمک به کاهش وزن، افزایش سلامت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان اشاره کرد.
بادام
بادام سرشار از چربی غیر اشباع و مواد مغذی مثل کلسیم و منیزیم است. مقدار کلسیم موجود در ۲۰-۲۵ عدد بادام بیشتر از یک چهارم فنجان شیر است و برای استحکام بافت استخوان و دندان و جلوگیری از پوکی استخوان منبعی غنی به حساب می آید. بادام غنی ترین منبع غیر حیوانی کلسیم است.
کلم بروکلی
مقدار کلسیم موجود در بروکلی با شیر برابری می کند و مصرف آن برای افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند و یا از کمبود کلسیم رنج می برند بسیار مفید است. اما شیر به دلیل داشتن ویتامین دی برای مبتلایان پوکی استخوان منبع بهتری است. کلم بروکلی غنی ترین منبع آهن در بین گیاهان به شمار می رود.
کنجد
یکی از منابع غنی کلسیم، مس، منیزیم و روی، کنجد است. مهم ترین ماده معدنی موجود در کنجد که باعث پیشگیری از پوکی استخوان در یائسگی و یا بیماری آرتریت روماتوئید می شود، کلسیم است. همچنین مس نقش مهمی در کاهش درد و رفع التهاب در بیماری های آرتریت روماتوئید دارد و علت آن حضور در سیستم های آنزیمی ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است. همچنین فعالیت نوعی آنزیم که برای اتصال کلاژن و الاستین مورد نیاز است نیز به مس وابسته است. کلاژن و الاستین در ساختار، قدرت و قابلیت ارتجاع رگ های خونی، استخوان ها و مفاصل مهم هستند.
۱۰ پیشنهاد موثر که در طولانی مدت باعث تقویت و حفظ سلامت استخوانها میشود
مصرف سبزیجات با برگ های سبز تیره مثل بروکلی و فرآورده های لبنی که سرشار از ویتامین D هستند را فراموش نکنید.
از دیگر منابع غنی سولفور که در استحکام استخوان نقش مهمی دارد، سیر و پیاز است.
از مصرف نوشابه گازدار جدا پرهیز کنید. فسفر زیاد موجود در نوشابه باعث دفع کلسیم از بدن می شود. نوشابه های گازدار به شدت باعث تضعیف بافت های استخوانی و ابتلا به پوکی استخوان می شوند.
مصرف زیاد غذاهای حیوانی و غنی از کلسیم نیز باعث می شود بدن کلسیم از دست بدهد. پس به مقدار استفاده از این غذاها نیز توجه کنید.
مصرف چای و قهوه را کاهش دهید و شیر را جایگزین کنید. شیر بهترین منبع برای کلسیم و سایر املاح معدنی مثل ویتامین D، پروتئین و پتاسیم است و استخوان ها را تقویت می کند. کافئین زیاد (بیش از چهار فنجان قهوه در روز) در جذب کلسیم اختلال ایجاد می کند و باعث دفع کلسیم از طریق ادرار می شود. مصرف زیاد نمک هم، چنین تاثیری دارد و باعث کاهش کلسیم در بدن می شود.
تحرک و فعالیت بدنی را فراموش نکنید. اگر ورزش را از جوانی شروع کنید به پوکی استخوان دچار نمی شوید. بالارفتن از پله ها، دویدن، بالا و پایین پریدن و انجام تمرینات ورزشی در تقویت و استحکام استخوان ها موثر است.
اگر روزانه به مقدار کافی املاح مفید از مواد غذایی دریافت نمی کنید، ابتدا با پزشک خود مشورت کرده و مکمل ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
سحرخیز باشید و سعی کنید صبح ها ۱۵ دقیقه در معرض نور خورشید باشید تا ویتامین D مورد نیاز در بدنتان تولید شود.
با سیگار و الکل خداحافظی کنید. زیرا هر دو بر تراکم بافت استخوانی تاثیر منفی داشته و زمینه ساز ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی های استخوانی هستند.
عوارض پوکی استخوان چیست ؟
از عوارض پوکی استخوان می توان شکستگی در ناحیه لگن و ستون فقرات نام برد. شکستگی لگن معمولا به دلیل زمین خوردگی اتفاق می افتد و می تواند منجر به ناتوانی جسمی و در بعضی موارد مرگ شود.
شکستگی در ستون مهره ها حتی اگر زمین نخورده باشید هم اتفاق می افتد، ضعیف شدن استخوان های ستون فقرات تا حدی پیش می رود که منجر به کمردرد، کوتاهی قد و به وجود آمدن قوز می شود.
نوشابه لبنی!
نوشیدن نوشابه های گازدار علیرغم لذت بخش بودن مضرات بسیاری برای بافت های استخوانی دارد و از عوامل اصلی ابتلا به پوکی استخوان است. وجود اسید فسفریک در نوشابه های گازدار باعث دفع شدید کلسیم از بدن و پوکی استخوان و تخریب دندان ها می شود. برای تولید نوشابه لاکیدو ابتدا چربی و پروتئین شیر از آن جدا شده که در نتیجه این عمل مایع بدون رنگ و بویی به دست می آید که تمامی املاح معدنی و ویتامین های شیر در آن موجود است.
طی فرآیند تولید با اضافه شدن طعم دهنده استاندارد و اسید لاکتیک طبیعی شیر و سایر ترکیبات، این مایع به نوشابه لاکیدو تبدیل می شود. که نه تنها باعث دفع کلسیم و پوکی استخوان نمی شود بلکه میزان املاح مفید و کلسیم موجود در دو لیوان نوشابه لاکیدو معادل یک لیوان شیر است.
قند لاکیدو نسبت به نوشابه های معمول حدودا ۴۰ در صد کمتر است و بخش زیادی از آن از قند طبیعی شیر یعنی لاکتوز تامین می شود. به همین دلیل به جای اسید فسفریک که عملکرد آن خنثی کردن طعم شیرینی زیاد است، از اسید لاکتیک طبیعی و سالم شیر استفاده شده است.
با مصرف لاکیدو در کنار غذا علاوه بر لذت نوشیدن نوشابه دیگر نگران مضرات و خطراتی مثل پوکی استخوان نخواهیم بود و می توانیم نوشابه ای بهتر را روی میز غذا بدون محدودیت سنی برای مصرف داشته باشیم.
دلایل طبیعی نفخ معده و ۴ دلیلی که باید آن را جدی بگیرید
زمان مطالعه : 5 دقیقه
نفخ معده یکی از مشکلاتی است که تعداد زیادی از ما با آن دست و پنجه نرم میکنیم. به خصوص بعد از خوردن غذاهای خاص یا خوردن میوه و تنقلات ممکن است نقخ شکم سراغ ما بیاید. نفخ معمولا به رژیم غذایی بر میگردد ولی گاهی اوقات هم علت آن میتواند مشکلات جدیتری باشد. در ادامه به ۸ دلیل از دلایل عادی و همینطور ۴ مورد از عوامل خطرناک بروز نفخ معده میپردازیم. همراه ما باشید.
نفخ معده بخاطر خوردن سبزیجات بیش از حد
اگر احساس میکنید شکمتان کمی بزرگتر از همیشه شده، نترسید؛ خیلی از مواقع دلیل بزرگ شدن شکم نفخ است که البته هیچ جای نگرانی ندارد. همانطور که رابرت بوراکاف (متخصص پزشکی گوارش) میگوید، نفخ یکی از مسائل رایجی است که ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد و هیچ خطری ندارد؛ مگر اینکه با حالت تهوع، کاهش وزن و استفراغ همراه شود. بیشتر اوقات، این مواد غذایی هستند که باعث ایجاد باد داخل شکم میشوند. به گفته جینا سم، (رئیس مرکز پزشکی گوارش دانشگاه مونت سینای) لوبیا، کلم، هویج، یا زردآلو از جمله خوراکیهای نفخآوری هستند که اگر بیش از حد خورده شوند باعث نفخ و درنتیجه دلدرد میشوند. غذاهایی که مملو از لاکتوز هستند، قند موجود در لبنیات و مواد غذایی که فیبر زیادی دارند، از جمله موادیاند که باعث باد کردن شکم میشوند. فیبر هم خاصیتی دارد که گازهایی مانند هیدروژن و متان را داخل شکم آزاد میکنند.
خوردن غذاهای رژیمی
در نوشابههای رژیمی و دیگر غذاهای رژیمی، به جای شکر از شیرینکننده جایگزینی به نام سروبیتول استفاده میکنند. همه غذاهای شیرینی که با عنوان «بدون قند» یا «مخصوص افراد دیابتی» به فروش میرسند، درواقع از این ماده ساخته شدهاند. دکتر سم میگوید: «اگر از خوردن این خوراکیها دست بردارید، میبینید که چقدر نفخ شکمتان کمتر شده و شلوارهایتان برایتان گشاد میشوند!» حتی خود شرکت اسپلندا (یکی از برندهایی که جایگزین شکر تولید میکند) در وبسایتش نوشته اگر فرآوردههای حاوی الکلهای شکر (مثل مانیتول، سوربیتول، زایلیتول، لاکتیتول و مالتیتول) را بیش از حد مصرف کنید، نفخ معده و یبوست میگیرید. بهترین کار این است که درکل، مصرف شکر روزانهتان را کم کنید. فرقی نمیکند محصولاتی که میخورید از شکر سفید تهیه شده باشند یا جایگزین شکر؛ در هر صورت موادغذایی شیرین باعث نفخ میشوند.
خوردن نوشیدنیهای گازدار
فرقی نمیکند از چه نوع نوشیدنی گازداری استفاده میکنید؛ نوشابه، ماءالشعیر، آب گازدار (و هر نوشیدنی حبابدار دیگری!) همگی دیاکسید کربن دارند و باعث باد کردن معده میشوند. دکتر سم میگوید این گازها داخل روده گسترش مییابند و باعث برآمده شدن شکمتان میشوند. اگر احساس میکنید همیشه نفخ دارید و این موضوع اذیتتان میکند، دست از نوشیدنیهای گازدار بردارید و سعی کنید در طول روز فقط آب بخورید.
بیشتر بخوانید
خوردن اسموتی میوهای
اسموتی میوه هم خوشمزه و شیرین است و هم احساس تشنگی را برطرف میکند اما گاهی نیز باعث نفخ شکم میشود. میوههایی مثل هندوانه، گلابی، سیب و انبه فروکتوز و گلوکز زیادی دارند (دو ماده قندی که به صورت طبیعی در میوهجات یافت میشوند). هضم فروکتوز برای همه آسان نیست و از بین هر سه نفر، یک نفر با هضم آن مشکل دارد. درنتیجه، دچار نفخ میشود. اگر شما هم چنین هستید، سعی کنید میوههایی بخورید که میزان فروکتوز و گلوکز آنها متعادل باشد؛ مانند بلوبری و موز.
یبوست
اگر نتوانید مرتب به دستشویی بروید و غذاهای هضمشده را دفع کنید، گازهای داخل شکمتان هم داخل روده گیر میافتند و درنتیجه احساس سنگینی میکنید. برای جلوگیری از این اتفاق، رژیم غذاییتان را کنترل کنید، آب بیشتری بخورید و ورزش کنید. البته اگر علاوه بر نفخ داخل شکمتان هم دردی احساس میکنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و مطمئن شوید این درد دلیل دیگری نداشته باشد. گاهی سندروم روده تحریکپذیر هم باعث نفخ و دلدرد میشود که ارتباطی با موادغذایی مصرف شده ندارد.
بیشتر بخوانید
تعطیلات
تقریبا ۵۰ درصد از افراد هنگام سفر یبوست میگیرند. سعی کنید موقع مسافرت ساعتهای خوابتان بر هم نریزید و سر ساعت غذا بخورید. هر نوع تغییر در ریتم شبانهروزی (ساعتهای خاصی که به کارهای خاصی اختصاص میدهید) باعث میشود هورمونهایی که به دفع غذا کمک میکنند، بر هم بریزند. علاوه بر این، هنگام مسافرت باید از خوردن غذاهای نفخآور پرهیز کنید.
استرس
وقتی استرس میگیرید، معمولا قلبتان تندتر میزند و بدن جریان خون را از دستگاه گوارش دور میکند. این مسئله روند هضم غذا را کندتر میکند. وقتی تپش قلب میگیرید، تندتند و عمیق نفس میکشید، درنتیجه هوای بیشتری را وارد بدنتان میکنید و باعث میشود نفخ بگیرید. برای حل این مشکل، کافی است کمی روی نفس کشیدنتان تمرکز کنید و سعی کنید موقع بازدم هوای بیشتری را بیرون دهید. یعنی نسبت به زمان دم، مدت بازدم خود را طولانی تر کنید. این کار عامل استرس را از بین میبرد و باعث میشود بدنتان آرام تر شود.
ورزش نکردن
بعد از یک روز کاری پرمشغله، یکی از سخت ترین کارهای دنیا این است که بخواهید لباسها و کفشهای ورزشیتان را بپوشید و تمرینهای ورزشی انجام دهید اما اگر از آن دسته افرادی هستید که مدام نفخ دارند، ارزشش را دارد که سختی این کار را به جان بخرید؛ فعالیت فیزیکی ماهیچههای اندامهای گوارشی را تحریک میکند و گازها و موادغذایی داخل رودهها را به حرکت در میآورد و باعث میشود بتوانید راحت تر آنها را دفع کنید.
آنفولوانزای معده
۲۵ درصد از افرادی که التهاب یا آنفولوانزای معده میگیرند، بعد از رفع بیماریشان دچار یبوست میشوند و درصد خیلی کمی از آنها هم ممکن است دچار رشد بیرویه باکتری در ناحیه روده شوند. حال اگر سطح قابل توجهی از این میکروبها به روده کوچک راه پیدا کنند، باعث ایجاد نفخ و دلدرد در فرد میشود. التهاب معده مکانیزمهای دفاعی بدن را هم مختل میکند. این مکانیزمها در حالت عادی به بدن کمک میکنند میکروبها را از روده کوچک دور کند. وقتی فرد دچار بیماری التهاب معده شود، این مکانیزمها وظیفه خود را انجام نمیدهند و به جای آن فرد باید آنتی بیوتیک مصرف کند.
سندروم روده تحریکپذیر
نفخ یکی از رایج ترین علائم سندروم روده تحریکپذیراست. این سندروم معمولا با درد شکم و تغییر در روند دفع غذا (مثل یبوست، اسهال یا هردوی آنها) همراه است. معمولا حدودا ۱۰ تا ۱۵ درصد از مردم به این بیماری مبتلا میشوند. بنابراین اگر چنین علائمی در خودتان دیدید، به پزشک مراجعه کنید. این بیماری گاهی با تغییر رژیم غذایی و گاهی هم با دارو درمان میشود.
بیماری کرون
اگر دچار کاهش وزن، حالت تهوع، استفراغ یا تب شوید و در عین حال نفخ هم داشته باشید، دکترها احتمال میدهند به بیماری کرون مبتلا شده باشید. کرون نوعی بیماری التهابی است که بر اثر التهاب دیواره روده صورت میگیرد و ممکن است حاد یا ملایم باشد. اگر به غیر از نفخ دچار علائم دیگری هم شدهاید، حتما آنها را با پزشک در میان بگذارید. اگر حس میکنید نشانههای بیماری روز به روز بدتر میشوند، احتمال اینکه به کرون مبتلا شده باشید بیشتر است. در موارد خیلی نادر، نفخ میتواند یکی از نشانههای سرطان باشد. نفخ معمولا مسئلهای عادی و پیش پا افتاده است که با تغییر رژیم غذایی رفع میشود ولی اگر با کاهش وزن همراه باشد یا اینکه علاوه بر باد شکم فرد در مدفوعش خون ببیند، به این معناست که مشکل جدی تری رخ داده؛ مثلا ممکن است دچار بیماریهایی مثل سرطان لوزالمعده، سرطان تخمدان و سرطان معده شده باشد. قبل از اینکه کار به اینجا برسید یا بخواهید درمورد سرطان نگران شوید، بهتر است سبک زندگیتان را تغییر دهید. علاوه بر این، بهتر است به جای جستجو در اینترنت نوبت دکتر بگیرید و اجازه دهید یک متخصص معاینهتان کند تا مطمئن شوید که خطری تهدیدتان نمیکند.
مطالعات نشان میدهد سرطان پروستات در مردانی که کمبود ویتامین D دارند، وخیمتر است. در تحقیقات اخیر محققان به این نتیجه رسیدند که پزشکان بهتر است قبل از عمل جراحی پروستات، سطح ویتامین D بیمار را بررسی کنند و پس از اطمینان سطح نرمال ویتامین D، اقدام به عمل جراحی کنند.
امروزه مردان بیشتر ساعات را در محل کار خود هستند و دور از آفتاب می@باشند، بنابراین بهتر است به طور مداوم سطح ویتامین D خود را بررسی کنند تا در صورت لزوم از مکمل های ویتامین D استفاده کنند.
نور مستقیم خورشید مهمترین منبع ویتامین D است و مواد مغذی مثل انواع ماهی، حبوبات، تخم مرغ، آب پرتقال، قارچ ، لبنیات مثل پنیر و شیر حاوی ویتامین D هستند.
حقایقی در مورد سرطان پروستات
مردان بالای پنجاه سال، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.
داشتن خویشاوند مبتلا به سرطان پروستات، احتمال ابتلا به بیماری را افزایش میدهد.
به گزارش انجمن سرطان آمریکا، سرطان پروستات دومین سرطان شایع در میان مردان و دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان است.
از میان هر 7 مرد در آمریکا، یک نفر به این عارضه مبتلا می شود.
در انگلیس سالیانه حدود ۴۱ هزار نفر به سرطان پروستات مبتلا می شوند.
اگر چه میانگین سنی ابتلا بیش از ۶۰ سال است، ولی در سنین قبل از ۴۰ سالگی نیز مواردی دیده شده است. پزشکان توصیه میکنند که مردان بالای ۴۰ سال، سالی دو مرتبه تحت غربالگری قرار گیرند.
عوامل ژنتیکی، عادات زندگی و شیوه زندگی مهمترین علل بروز این بیماری هستند.
5 خاصیت شگفتانگیز دارچین که از نظر علمی ثابت شده است
از قدیم دارچین یکی از ادویههای خوشبو و خوشطعم بوده است. به دلیل خواص درمانی متعدد آن، از صدها سال پیش برای این ادویه ارزش زیادی قائل بودهاند. امروزه میتوان دارچین را به شکلهای مختلف مثل دمنوش و چای دارچین، ترکیب دارچین و عسل و حتی عرق دارچین استفاده کرد. در طب سنتی از دارچین برای لاغری و درمان تنگی نفس گرفته تا کاهش فشار و قند خون و کنترل دیابت و کم کاری تیروئید کمک میگیرند. دارچین را از پوست داخلی درخت دارچین تهیه میکنند. تاریخچهی استفاده از آن به دوران مصر باستان برمیگردد. دارچین در آن زمان بسیار ارزشمند و نایاب بوده بطوری که آن را به پادشاهان بعنوان هدیه پیشکش میدادند. اما امروزه دارچین ماده در دسترس و ارزانقیمتی است که در هر جایی پیدا میشود.
انواع دارچین به دو دستهی اصلی تقسیم میشود:
دارچین سیلان یا دارچین هندی
دارچین کاسیا یا چینی
نوع هندی آن از پوست داخلی درخت «سیناموم وروم» به دست میآید که بومی سریلانکا و جنوب هند است و رنگ قهوهای مایل به زرد دارد. بافتی نرم و نازک دارد که شبیه کاغذ است.
نوع چینی آن که نوع رایجتری است از پوست داخلی درخت «سیناموم کاسیا» تهیه میکنند که بومی جنوب چین است. این دارچین رنگ قهوهای مایل به قرمز تیره دارد و بافت آن ضخیمتر و زبرتر است.
در ادامه مهمترین خواص دارچین را شرح میدهیم.
1. سرشار از آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدانها از بدن ما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. دارچین سرشار از پلیفنل است که خواص ضد سرطانی دارد. در تحقیقات انجام شده، دارچین با داشتن بیشترین میزان آنتیاکسیدان در صدر انواع ادویهها قرار گرفت و حتی از مواد مغذی دیگری مثل سیر هم جلو زد. در واقع دارچین به حدی قوی است که حتی از آن میتوان به عنوان یک نگهدارندهی طبیعی غذا استفاده کرد. دارچین با کاهش رشد سلولهای سرطانی و جلوگیری از تشکیل رگهای خونی در تومور با سرطان مقابله میکند. همچنین به نظر میرسد برای سلولهای سرطانی سمی است و باعث مرگ آنها میشود.
2. خواص ضدالتهابی
تحقیقات نشان داده است این ادویه و آنتیاکسیدانهای موجود در آن، خواص ضدالتهابی دارند. خواص ضدالتهابی دارچین میتواند خطر ابتلا به بیماریها را کاهش دهد.
3. کاهش خطر بیماریهای قلبی
دارچین میتواند خطر بیماریهای قلبی را که رایجترین علت مرگ زودرس در دنیاست کاهش دهد.
طبق تحقیقات مصرف ۱ گرم یا حدود نصف قاشق چایخوری پودر دارچین در روز میتواند باعث کاهش سطح کلسترول بد یا LDL و و تریگلیسرید شود. یک تحقیق دیگر نشان داد که مصرف تنها ۱۲۰ میلیگرم دارچین در روز میتواند همین تاثیر را روی بدن بگذارد. در این تحقیق دارچین حتی باعث افزایش میزان کلسترول خوب یا HDL هم شد.
همچنین تحقیقاتی که روی حیوانات انجام شده، نشان داده است که مصرف دارچین میتواند باعث کاهش فشار خون شود. تمام این فواید دارچین در کنار هم میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهند.
4. خواص ضد دیابتی
قدیمیترها دارچین را بیشتر به دلیل کاهش قند خون میشناسند. دارچین علاوه بر تاثیر که بر کاهش مقاومت به انسولین دارد، میتواند قند خون را هم کاهش دهد.
دارچین با مداخله کردن در عملکرد آنزیمهای هضم، شکستن کربوهیدرات را در دستگاه گوارش کند میکند و با این کار میزان گلوکزی را که بعد از صرف غذا وارد خون میشود کاهش میدهد.
همچنین ترکیبی در دارچین وجود دارد که میتواند تاثیری مشابه انسولین روی سلولها بگذارد. این ویژگی در کل دریافت گلوکز توسط سلولها را افزایش میدهد، هرچند بسیار آهستهتر از خود انسولین عمل میکند.
تحقیقات زیادی روی انسانها خاصیت ضد دیابت دارچین را تایید کردهاند و نشان دادهاند دارچین میتواند قند خون ناشتا را بین ۱۰ تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
دوز موثر معمولا بین ۱ الی ۶ گرم یا حدود نصف الی ۲ قاشق چایخوری در روز است.
5. به درمان عفونتهای باکتریایی و قارچی کمک میکند
«سینامالدهید» (cinnamaldehyde) که یکی از ترکیبات فعال اصلی در دارچین است، میتواند در درمان بسیاری از انواع عفونت مفید باشد.
درمان موثر عفونتهای قارچی مجاری تنفسی به عنوان یکی از خواص روغن دارچین شناخته شده است. روغن دارچین همچنین میتواند از رشد برخی باکتریها مثل لیستریا و سالمونلا جلوگیری کند.
البته شواهد در این زمینه کم هستند و هنوز دارچین برای کم کردن عفونت در مناطق دیگر بدن موثر شناخته نشده است.
خواص ضدمیکروبی دارچین همچنین میتواند در کاهش پوسیدگی دندان و بوی بد دهان موثر باشد.
فراموش نکنید برای این که با خیال راحت از خواص دارچین بهرهمند شوید، بهتر است از نوع سیلان آن استفاده کنید، یا اگر تنها به نوع کاسیا دسترسی دارید، از مصرف بیش از حد آن بپرهیزید.
اکثر انسانها به موادغذایی شیرین علاقه زیادی دارند. قندها بخشی از انرژی بدن ما را تأمین میکنند. در واقع قند خون منبع انرژی سلولهای بدن و مخصوصا مغز است. اما مصرف زیاد مواد قندی، اثرات منفی بسیاری مثل ابتلا به دیابت نوع دو، چاقی و آسیب دندانها را دارند. طبق گزارش تحقیق انجمن قلب ایالات متحده، مقدار قند مصرفی توصیه شده روزانه برای مردان ۳۵ گرم و برای زنان ۲۰ گرم است. در مواقعی که غذاهای شیرین مصرف میکنیم، مکمانیزم پاداش مغز موسوم به سیستم Mesolimbic Dopamine فعال میشود. دوپامین یک ماده شیمیایی است که توسط سلولهای عصبی در حین یک رویداد مثبت آزاد میشود. فعال شدن مکرر مسیر پاداش میتواند توسط داروها و یا با خوردن غذاهای قندی اتفاق بیافتد. در مورد مصرف غذاهای شیرین، بدین معنی است که برای به دست آوردن همان احساس ارزشمند پاداش، باید بیشتر بخوریم. یعنی بدن قند شیرینی بیشتری می خواهد. برای مقاومت در برابر هوس شیرینیجات، ما باید از نورونهای مهرکننده مغزمان استفاده کنیم. این سلولهای عصبی در قشر جلوی مغز متمرکز شده اند. یک منطقه اصلی از مغز که در تصمیم گیری، کنترل تکانه و تأخیر در رضایت شرکت دارد. این نورونها بمانند ترمز برای مغز هستند. خوردن مداوم رژیم غذایی با قند بالا میتواند رفتار سلولهای عصبی مهارکننده را تغییر دهد. نکته مهم این است که این مسئله نشان می دهد که آنچه می خوریم می تواند بر توانایی ما و مقاومت در برابر وسوسه ها تأثیر بگذارد و ممکن است دلیل این امر باشد که چرا تغییر رژیم غذایی برای افراد دشوار است. خوردن اینگونه مواد قندی می تواند باعث افزایش هوس شود. توصیه سازمان بهداشت جهانی مصرف روزانه حداکثر 25 گرم (شش قاشق غذاخوری) است.
اگر به گردههای گل حساسیت دارید، در زمستان و پاییز از دست این حساسیت فصلی بهاره راحت میشوید. اما اگر به گرد و غبار و قارچها حساسیت دارید، در زمستان که زمان بیشتری را در فضای بسته داخل خانه میمانید، بیشتر علائم حساسیت را در خودتان خواهید دید. در ادامه با ما باشید تا درباره حساسیت زمستانی بیشتر بدانید.
بیشتر بخوانید
علل حساسیت زمستانی
معمولا بیشتر افرادی که در فصل بهار دچار حساسیت میشوند، در فصل سرما هم حساسیت زمستانی میگیرند، چون بسیاری از عوامل ایجاد کننده حساسیت بهاری غیر از گرده گل، در زمستان هم وجود دارند. هنگامی که هوا سرد میشود، سیستمهای گرمایشی در منازل شروع به کار میکنند. این سیستمهای گرمایشی سبب پخش شدن گرد و غبار، اسپور قارچها و حشرات ریز در هوا میشوند که ممکن است وارد بینی شما شده و سبب حساسیت زمستانی شوند.
عوامل ایجاد حساسیت زمستانی در خانه
بهترین راه مقابله با این حساسیت این است که آگاهی خود را در مورد عواملی که سبب ایجاد حساسیت میشود بالا ببریم. عوامل مختلفی در زمستان در محیط خانه سبب ایجاد آلرژی زمستانی میشوند. که در ادامه به آن میپردازیم.
تشک و پتو عامل حساسیت زمستانی هستند
گرد و غبار و ذرات میکروسکوپی در زمستان در تشک و پتو ملافه زیادتر میشوند. وقتی این ذرات در هوا پخش میشوند باعث بهوجود آمدن حساسیت خواهند شد.
حمام هم حساسیت زمستانی ایجاد میکند
قارچ و کپک از علل مهم ایجاد حساسیت زمستانی در خانه و مکانهای سرپوشیده هستند. در فصل زمستان افراد بیشتر وقت خود را در خانه و مکانهای سرپوشیده میگذرانند. در این مکانهای سرپوشیده سیستمهای گرمایشی وجود دارد که باعث پخش قارچها و کپکها در هوا و ورود به بینی افراد میشوند که این امر موجب واکنش آلرژیک بدن میشود. قارچها در مناطق مرطوب مانند زیرزمین و حمام رشد خوبی دارند. وقتی اسپور این قارچها در هوا پخش میشوند، حساسیت زمستانی خودش را نشان میدهد.
در حیاط هم عوامل حساسیتزا وجود دارند
برگها و سایر زبالههای پوسیده در حیاط محیط مناسبی برای رشد قارچها و کپکها هستند. ممکن است همراه کفش و لباستان این عوامل ایجاد کننده حساسیت زمستانی را به خانه بیاورید. چوبهای بریده شده که برای شومینههای چوب سوز هم به کار میروند وقتی در محیط مرطوب بیرون از خانه قرار میگیرند محل مناسبی برای رشد عوامل حساسیتزا هستند. سعی کنید اگر به این چوبها نیاز دارید حتما آنها را در محیط خانه و دور از رطوبت نگه دارید.
نقش حیوانات خانگی حیوانات را در حساسیت زمستانی نادیده نگیرید
در زمستان با سرد شدن هوا حیوانات خانگی هم زمان بیشتری را داخل منزل صرف میکنند. بیشتر افراد به موی حیوانات خانگی حساسیت ندارند اما پوسته بدن حیوانات خانگی، بزاق و ادرار آنها سبب ایجاد حساسیت در فصل سرما میشود.
آب و هوای معتدل عامل مهمی در حساسیت فصلی است.
جاهایی که در زمستان یخبندان کم است یا دما زیاد کاهش پیدا نمیکند، هر زمستان عوامل حساسیتزا حضور فعالی دارند. و آمار حساسیت زمستانی در این مناطق بالاست.
علائم حساسیت زمستانی
علائم رایج در حساسیت در فصل سرما سرفه، سیاهی زیر چشم، تنفس سخت، خارش چشم و بینی، آبریزش بینی، عطسه و اشک هستند.
چگونه میتوان علائم حساسیت زمستانی را از سرماخوردگی و آنفولانزا تشخیص داد؟
سرماخوردگی هیچ وقت بیش از ده روز ادامه پیدا نمیکند ولی حساسیت زمستانی ممکن است برای هفتهها یا حتی ماهها ادامه پیدا کند. همچنین علائمی مثل تب، بدن درد و لرز که در سرماخوردگی و آنفولانزارایج هستند، در حساسیت زمستانی مشاهده نمیشود. ترشحات بینی در حالتی که حساسیت زمستانی دارید آبکی و سفید رنگ است ولی در هنگام سرماخوردگی تغییر رنگ میدهند.
تشخیص حساسیت زمستانی توسط پزشک
اگر علائم شما بیش از یک هفته طول کشید به پزشک مراجعه کنید. پزشک عمومی احتمالا شما را به متخصص حساسیت ارجاع میدهد.
پزشک متخصص آلرژی ابتدا در مورد تاریخچه بیماری و علائم بیماری شما پرسوجو میکند. سپس برای تشخیص نوع حساسیت زمستانی شما تست پوستی انجام دهد. برای این کار کمی از ماده ایجاد کننده حساسیت را از طرق خراشیدگی کوچکی به زیر پوستتان تزریق میکند. اگر در آن منطقه قرمزی و خارش مشاهده شود یعنی شما به آن ماده حساست دارد. برای بعضی از حساسیتهای زمستانی هم آزمایش خون انجام میشود.
حساسیت زمستانی با چه داروهایی درمان میشود
آنتی هسیتامین
آنتی هیستامینها باعث کاهش عطسه، خارش وآبریزش بینیمیشوند. آنتی هیستامینها، میزان هیستامینها موجود در خون را کاهش داده یا تولید آن را متوقف میکنند، بنابراین علائم حساسیت زمستانی را متوقف میشود.
آنتی هیستامینها به اشکال مختلفی از جمله قرص، کپسول، شربت، اسپری بینی و اسپری دهان وجود دارند. برخی از آنها را فقط با نسخه پزشک میتوانید بخرید ولی بسیاری از آنتی هیستامینها را بدون نسخه میتوانید از داروخانه بخرید.
دیکونژاستنت
دیکونژاستنت یا ضد احتقانها، با پاک کردن مخاط سبب رفع گرفتگی بینی و تورم گلو میشوند.
معمولا زمانی که برای درمان حساسیت زمستانی آنتی هیستامین پاسخگو نیست، از دیکونژاستنت استفاده میکنند. حساسیت سبب تورم بینی میشود. دیکونژاستنت رگهای خونی و بافتهای متورم بینی و سیستم تنفسی را کوچک میکند و میزان علائم حساسیت در فصل زمستان را کاهش میدهد. اما سبب از بین رفت عطسه یا خارش ناشی از حساسیت نمیشوند. دیکونژاستنت به صورت قرص، شربت، قطره و اسپری بینی وجود دارند.
ایمونوتراپی
در ایمونوتراپی (قرصهای زیرزبانی) بدن شمار به تدریج در معرض مقدار متفاوتی از موارد حساسیت ساز قرار میدهد و سبب افزایش قدرت مقاومت بدن شما به آن نوع ماده حساسیتزا میشود. این روش نسبت به درمان دارویی، طول درمان بیشتری دارد.
روشهای جلوگیری از ایجاد حساسیت زمستانی
به طور کلی نمیتوان جلوی حساسیت زمستانی را بگیرید ولی اگر میدانید که حساسیت دارید، میتواند با رعایت این نکات شرایط ایجاد حساسیت را کاهش دهید.
از عوامل حساسیتزا دوری کنید. مثلا هنگامی که باد میوزد از خانه بیرون نروید. سعی کنید کمتر جارو بزنید تا گرد و غبار در هوا پخش نشود.
شستن دستها و صورت باعث کاهش تعداد عوامل حساسیتزا بر روی بدن شما میشود. اگر علائم حساسیت زیاد شد دوش بگیرید. بخار آب گرم حمام سبب باز شدن گرفتگی سینوسها میشود. لباسهایی که عوامل ایجاد کننده حساسیت را در خود دارند عوض کنید و با آب گرم بشویید.
همیشه با خود بطری آب داشته باشید. سعی کنید مایعات زیاد بنوشید مخصوصا مایعات گرم به دلیل بخاری که دارند به کاهش علائم حساسیت زمستانی کمک بزرگی میکنند.
پردههای داخل حمام، کاغذ دیواریها و موکتهایی که قارچ دارند؛ دور بریزید.
دوشها، سینک ظرفشویی و وان حمام را با محلول پنج درصد سفیدکننده و کمی مواد شوینده بشوید.
برای کاهش گرد و غبار در محیط از دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید ولی سعی کنید رطوبت در خانه بیشتر از ۳۰ درصد و کمتر از ۵۰ درصد باشد.
برای تمیز شدن هوای خانه از فیلترهای تصفیه هوا استفاده کنید.
هر هفته ملافهها را با آب گرم ۵۵ درجه سانتیگراد بشویید.
برای تشک، بالش و کوسنها از روکشهای ضدحساسیت استفاده کنید.
اگر به حیوانات خانگی حساسیت دارید ولی واقعا دوست دارید یک حیوان خانگی داشته باشید، بهترین انتخاب حیوانات خانگی بدون مو مانند ماهی است.
اگر سگ و گربه و دارید به هیچ وجه اجازه ندهید در اتاق خواب و تخت شما بخوابد و حتما هفتهای یک بار آن را حمام کنید.
اگر به خانه دوستان یا فامیل خود میروید و میدانید حیوان خانگی دارند، حتما قبل از رفتن به آنجا داروی ضدحساسیت خود را مصرف کنید تا قبل از رسیدن سیستم ایمنی بدنتان بالا برود.
اگر میخواهید شب در هتل یا خانه دوستان و اقوام بمانید بالش و ملافه خودتان را ببرید.
قفسه ادویههای هر آشپزخانهای، یک سری ادویههای خاص و خوشعطر دارد که طعم و مزه غذاها را حسابی گرم و دلنشین میکند. مخلوط پلو خامه ای با ادویههایی از رنگ و طعم جنوبی، ادویه هندی و پاکستانی درست شده و با خامه ترش حسابی نرم و خوشخوراک میشود. همراه ما باشید.
برای شروع روغن زیتون را داخل تابه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود. پیاز و هویج را داخل تابه بریزید و با روغن تفت دهید. حالا سینه مرغ را اضافه کنید و بعد از کمی تفت دادن، تخم گشنیز، زردچوبه، پاپریکا، زنجبیل تازه، فلفل کبابی تند و سیر را اضافه کنید. در آخر برگ بو، دانه هل و بادیان ستارهای را اضافه کنید و همه مواد و ادویهها را با هم مخلوط کنید تا مزهها به خورد هم روند. در آخر مقداری نمک و فلفل هم اضافه کنید.
مرحله دوم
در این مرحله برنج خام، نخود فرنگی را اضافه کرده و کمی مواد را تفت دهید تا برنج رنگ بگیرد. سپس آب مرغ را اضافه کنید و حرارت را کمی زیاد کنید تا آب مرغ به جوش آید. صبر کنید تا بیشتر آب مرغ بخار شود، سپس یک چوب دارچین اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید تا برنج دم بکشد. وقتی برنج هنوز زنده است و کاملا دم نکشیده، خامه ترش را اضافه کرده و دوباره در قابلمه را بگذارید تا برنج کاملا دم بکشد.
مرحله سوم
پلو خامه ای آماده است. آن را داخل دیس سرو کرده و با مقداری جعفری تزیین کنید. نوش جان!
شاید اولین باری که خورش کرفس درست شد، کسی توقع نداشت با ترکیب نعنا و کرفس و گوشت، همچنین خورش لذیذی را بچشد. اکثر خورشهای ایرانی با مرغ یا گوشت تهیه میشوند و خیلی از افراد ممکن است به خاطر رژیم خاصی که دارند، قید درست کردن غذاهای گوشتی را بزنند. پنیر کبابی با بافت نسبتا سفت و طعم فوقالعادش بعد از گریل شدن به خاطر داشتن مقدار قابل توجهی پروتئین و کلسیم بهترین جایگزین گوشت در تمام خورشها و غذاهایی که با گوشت درست میشوند، است. با طرز تهیه خورش کرفس با پنیر کبابی همراه ما باشید.
برای شروع شاخههای کرفس را که از قبل شستید و خشک شدند، در اندازه متوسط خرد کنید. نه خیلی ریز و نه خیلی درشت!
مرحله دوم
مقداری روغن داخل تابه بریزید و روی حرارت قرار دهید.
مرحله سوم
جعفری تازه را بعد از شستشو و خشک شدن، به صورت نسبتا ریز خرد کرده و داخل روغن تفت دهید.
مرحله چهارم
بعد از کمی تفت دادن جعفری، نعنا تازه که آن هم به صورت ریز خرد کردید را به جعفری اضافه کنید و به تفت دادن ادامه دهید. بعد از دو تا سه دقیقه حرارت را خاموش کنید.
مرحله پنجم
داخل یک تابه دیگر مقدار کمی روغن بریزید و کرفسها را چند دقیقه با روغن تفت دهید و کنار بگذارید.
مرحله ششم
پیاز را که از قبل به صورت نگینی خرد کردید، با روغن تفت دهید تا طلاییرنگ شوند.
مرحله هفتم
بعد از این که پیاز طلاییرنگ شد، نعنا و جعفری را به آن اضافه کنید، سپس کرفس را هم اضافه کنید و همه را با هم تفت دهید.
مرحله هشتم
حالا نوبت اضافه کردن ادویهها است. زردچوبه، جوز هندی، هل، تخم گشنیز، زیره سیاه، دارچین، نمک و فلفل را اضافه کنید و تفت دهید.
مرحله نهم
استاک سبزیجات را اضافه کنید و در قابلمه را ببندید تا مواد بپزند.
مرحله دهم
در این فاصله سراغ گریل کردن پنیر کبابیها بروید. پنیر کبابی را خرد کنید و روی صفحه گریل بچینید و بعد از چند دقیقه برگردانید تا سمت دیگر آن هم گریل شود. سپس به قابلمه اضافه کنید.
مرحله یازدهم
همزمان با اضافه کردن پنیر کبابی، آبغوره را اضافه کنید و دوباره در قابلمه را ببندید تا خورش جا بیفتد.
مرحله دوازدهم
بعد از حدود یک ساعت خورش آماده است. در این فاصله برنج را دم بگذارید و در کنار خورش سرو کنید. نوش جان!
نکات طرز تهیه
میتوانید به جای جایگزین کردن پنیر کبابی با گوشت، از ترکیب هر دو استفاده کنید.
علاوه بر خورش کرفس، خورشهای دیگری مثل قیمه، قورمه سبزی و فسنجان هم میتوانید با پنیر کبابی درست کنید.
همیشه قرار نیست برنج را با گوشت فراوان سرو کنید. اگر گیاخوار باشید، باز هم میتوانید پلو و چلوهای خوشمزه را میل کنید و از طعمشان لذت ببرید. شوید لوبیا پلو ، به تنهایی یا با ماست خوشمزه است؛ اما مردم استان فارس یا خوزستانیها آن را گاهی با ماهی سرخ شده و گاهی با گوشت و مرغ پختهشدهای که رویش گرد لیمو پاشیدهاند سر سفره میگذارند. طرز تهیه این غذای ساده و سنتی را در ادامه مطلب بخوانید.
برنج را از روی دستور پلو آبشکی آماده کنید اما پنج دقیقه قبل از نرم شدن دانههای برنج، آن را آبکش کنید و کنار بگذارید. در همین فاصله یک قابلمه نچسب را برای گرم شدن روی اجاق بگذارید. برای تهدیگ این برنج میتوانید از نان لواش، برنج، سیبزمینی یا حتی خمیر هزارلا استفاده کنید. اما یادتان نرود که روغن کف قابلمه باید به مقدار کافی داغ شود تا تهدیگ نچسبد و بتوانید برنج را به شکل سالم در ظرف برگردانید.
اگر تهدیگ سیبزمینی را انتخاب کردهاید، سیبزمینی را پوست بگیرید و حلقه کنید. کف قابلمه دو قاشق روغن بریزید و وقتی روغن خوب داغ شد، سیبزمینیها را روی آن بچینید. سپس کمی نمک و یک قاشق زعفران آب کرده روی سیبزمینیها بریزید.
مرحله دوم
حالا وقت اضافه کردن برنج است. دو کفگیر برنج روی سیبزمینیها بریزید یک لایه لوبیا اضافه کنید و مثل روش تهیه شوید پلو، یک لایه شوید خرد شده تازه هم روی لوبیاها بریزید.
این کار را تا زمان تمام شدن مواد ادامه دهید و در قابلمه را همراه با دمکنی، روی آن بگذارید. در آخر هم سه- چهار قاشق زعفران دم کرده را همراه با سه چهار قاشق روغن روی برنجها بریزید و با قاشق به آرامی لایه رویی را زیر رو کنید تا بخشی از برنجها زعفرانی شوند.
شعله را در ابتدا کمی زیاد کنید تا برنج بخار کند و پس از حدود پنج دقیقه شعله را تا آخر کم کنید. پلو تهدیگی شما بعد از یک تا یک ساعت و نیم آماده خواهد بود. قابلمه را در یک دیس مناسب برگردانید، سپس با یک دستمال نمدار کف قابلمه بکشید تا راحتتر جدا شود.
چند نکته
اگر وقت آبکش کردن برنج آن را به اندازه پلو سفید نرم بردارید، بخاطر آبی که در لوبیا و شویدها وجود دارد، برنجتان شفته میشود.
میتوانید گوشت چرخکرده زعفرانی را به عنوان دورچین این برنج بریزید یا اینکه گوشت را هم مثل شوید و لوبیا، لا به لای پلو بدهید.
پیاز سرخ شده فراوان و کشمش هم دورچینهای مناسبی برای شوید لوبیا پلو هستند.
اگر به این برنج شوید اضافه نکنید، میتوانید آن را به شیوه دمپختک آماده کنید.